Over Hilaard

Hilaard is een bruisend en zeer actief dorp in de gemeente Leeuwarden. Alhoewel we misschien niet zo groot zijn, zijn we wel heel leuk voor elkaar. Iedereen is van harte welkom. Ons dorp heeft veel inwoners die hier van oudsher wonen, maar ook mensen van buiten Hilaard voelen zich hier erg thuis. We zijn gastvrij, hecht en gezellig! 

Het dorp Hilaard telt ongeveer 310 inwoners die in ongeveer 115 huizen wonen. In het westen ligt het buurtschap Hoptille. De terp van van Bekkum, met er tegenaan de eerdere Bongastate, is afgegraven en de verspreide bewoning is niet als buurtschap gemarkeerd. Het Westerhus valt tegenwoordig ook onder Hilaard, maar hoorde van oudsher bij Jorwert. 

Tegenwoordig is de Hilaard goed ontsloten voor het verkeer. Ons dorp ligt langs de Provinciale weg en heeft inmiddels hieronder een prachtige tunnelverbinding gekregen waardoor Hoptille veilig bereikbaar is. Eerder was dat wel anders en lag Hilaard wat achteraf van de Hegedyk, die van Jellum naar Weidum loopt. Vroeger was de Boalserter Feart belangrijk, die al in 1309 gegraven is. Het dorp was er met de Hilaarder Feart aan verbonden. 

Hilaard heeft twee kerken. De oudste kerk van het dorp is de Johannes de Doperkerk. De kerk kent een 13e-eeuwse toren waarbij opvalt dat er zowel een zadeldak als ook een klokgevel te zien is. De kerk zelf dateert uit de 15e of 16e eeuw. De gotische eenbeukige kerk was oorspronkelijk gewijd was aan Johannes de Doper.

In het voorportaal is er een oorlogsmonument voor 13 onderduikers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de kerktoren waren verborgen. Bij de kerk ligt verder een grafmonument uit 1656 voor Hobbe van Aylva en Frouck van Aylva.

De andere kerk is de Paulus van Thebe, dit was gereformeerde kerk uit 1888. Deze kerk heeft van 1984 tot 2000 geen dienst gedaan, maar in 2000 is de kerk in gebruik genomen door de Koptisch Orthodoxe Kerk.

Daarnaast is er een dorpshuis en een verscheidenheid aan verenigingen. Jaarlijks wordt in juni het dorpsfeest gevierd.

Geschiedenis van ons dorp

Hijlaard is oorspronkelijk ontstaan op een terp en had lang een open structuur, maar in de 19e en 20ste eeuw is het dorp verdicht.

In 1329 werd de plaats vermeld als Elawerth, in 1469 als Elaerd, in 1482 als Eylaart en in 1505 als Hylaerd. De plaatsnaam verwijst waarschijnlijk naar een bewoonde hoogte (werth) van de persoon Ele.

Hijlaard maakte deel uit van de gemeente Baarderadeel tot deze gemeente per 1 januari 1984 opging in de nieuwe gemeente Littenseradeel. Per 1 januari 2018 maken de "Hilaarder prommen" deel uit van de gemeente Leeuwarden. In 1991 werd de officiële naam gewijzigd in het Friestalige Hilaard.